Wizyta K. Gawkowskiego w Londynie – bliska współpraca z Labour Party

dodano 2012-08-02 14:17 w kategorii: Kraj

W dniach 31.07-1.08 Sekretarz Generalny SLD Krzysztof Gawkowski przebywał w Londynie w Wielkiej Brytanii, gdzie spotkał się z Sekretarzem Generalnym brytyjskiej Partii Pracy Iainem McNicolem, przedstawicielami Polonii i związków zawodowych, a także mediami i dziennikarzami.

W trakcie spotkania z przedstawicielami Labour Party uznano, że Sojusz Lewicy Demokratycznej i brytyjska Partia Pracy powinny wrócić do bliskiej współpracy, jaka miała miejsce w czasie, kiedy liderami partii byli Tony Blair i Leszek Miller. Rozmawiano o powołaniu wspólnej polsko-brytyjskiej grupy roboczej SLD-Labour Party, a także przedstawicielstwa Sojuszu w Londynie. Krzysztof Gawkowski w imieniu przewodniczącego L. Millera zaprosił do Polski obecnego lidera Labour Party Eda Milibanda.
Chcemy nawiązać bliską współpracę m. in. z niemiecką socjaldemokracją, francuskimi socjalistami i brytyjską Partią Pracy. W tym celu odbywamy intensywne spotkania z przedstawicielami tych partii. Już powołaliśmy polsko-niemiecką grupę roboczą SLD-SPD. Była wizyta obecnego prezydenta Francji Francois Hollande w Polsce i spotkanie z Leszkiem Millerem. Przed nami zacieśnienie współpracy z Labour Party. Także, dlatego, że aktualnie w Wielkiej Brytanii i Londynie przebywa sporo Polaków – powiedział po spotkaniu Sekretarz Generalny SLD Krzysztof Gawkowski.
Ustalono również, że w czasie następnej wizyty, która odbędzie się pod koniec września przy okazji dorocznej konferencji programowej Labour Party w Manchesterze, odbędą się spotkania robocze, m. in. z członkami brytyjskiego parlamentu z ramienia Labour.